Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (THE STORY OF STUFF)

Περιεκτικότατο βίντεο, που με απλό τρόπο καταφέρνει να περιγράψει όλο το οικονομικο-πολιτικο-στρατιωτικο-κοινωνικο-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ πρόβλημα του πλανήτη και των σύγχρονων καταναλωτικών κοινωνιών του ανθρώπου μέσα σε 21 λεπτά! Αμέσως μετά αξίζει να δείτε ένα παράδειγμα για το πως εφαρμόζονται όλα όσα περιγράφει το βίντεο στην γειτονική Αφρική.

Από την Annie Leonard                      Διάρκεια 21:30"

Οδηγίες για να δείτε ελληνικούς υπότιτλους περιγράφονται εδώ.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον ιστότοπό της, να δείτε και τα υπόλοιπα βίντεο και να στηρίξετε την προσπάθεια: http://www.storyofstuff.org/

     
  ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ (THIS IS OUR PLANET)

Εξαιρετικά όμορφες εικόνες της Γης από το διαστημικό σταθμό με την μέθοδο του "time-lapse".

Από τον Tomislav Safundžić, με εικόνες από το Πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Διάρκεια 2:18"
   
 
ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ (END OVERFISHING)

Βίντεο με ψηφιακά σχέδια για την εξάντληση των ιχθυο-αποθεμάτων των ωκαενών του πλανήτη -από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση πολλών ειδών κητωδών- μέσω της υπεραλίευσης. Εντυπωσιακά δεδομένα και αριθμοί για το μέγεθος της καταστροφής, δοσμένα με απλό κι εκπαιδευτικό τρόπο

Από τον Uli Henrik Streckenbach, για την καμπάνια Ωκεανός 2012 (OCEAN2012) της ΕΕ

Διάρκεια 9:55"
   
 
Ο ΦΥΣΗΤΗΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΕΡΦ (SURFRIDER WHALE)

Λυπητερό βίντεο, που μέσα από μια υπερβολή δείχνει με εξαιρετικό τρόπο την κατάληξη της τραγικής κατάστασης που έχουμε δημιουργήσει με τα απόβλητα που ρίχνουμε στην θάλασσα και στο περιβάλλον γενικότερα.

Για την Surfrider Foundation από την Borders Perrin Norrander Inc.

Διάρκεια 0:30"
     
  ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΤΟΛΛΗΣ MIDWAY (MIDWAY: MESSAGE FROM THE GYRE)

Η ατόλλη Midway βρίσκεται στην μέση του Ειρηνικού και απέχει πάνω από 3300 km (!) από την κοντινότερη ήπειρο. Ωστόσο, ο "πολιτισμός" μας φτάνει μαζικά και εκεί... Εκατομμύρια συσκευασίες πλαστικού και μεγάλα ή μικροσκοπικά κομμάτια τους, φθάνουν και συσσωρεύονται εκεί, ενώ παράλληλα καταλήγουν στα στομάχια των νεογνών ή των μεγάλων άλμπατρος, που φωλιάζουν στο νησί.

Από τον Chris Jordan, και την Midway.film.com

Διάρκεια (τρέιλερ) 3:42"
     
  ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ MIDWAY (MIDWAY: PLASTIC BEACH)

Η ατόλλη Midway βρίσκεται στην μέση του Ειρηνικού και απέχει πάνω από 3300 km (!) από την κοντινότερη ήπειρο. Ο καθαρισμός της από τα εκατομμύρια πλαστικά απορρίματα που φθάνουν από όλες τις ηπείρους είναι Σισσύφειο έργο. Όσο κι αν οι ανθρωποι τα απομακρύνουν, αυτά επανέρχονται σε όλες τις μορφές και τα μεγέθη γιατί είναι παντού πια στους ωκεανούς. Μόνη λύση το σταμάτημα της παραγωγής και χρήσης του και η απόλυτη ανακύκυκλωσή τους.

Από τον Jan Vozenilek, και την Midway.film.com

Διάρκεια 2:26"
     


  Ο 5ος ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΙΘΗΚΟΣ (THE FIFTH GREAT APE)

Ένας σπουδαίος Άνθρωπος πρότυπο και "ήρωας" της επιστημονικής κοινότητας, ο διάσημος πλανητολόγος Carl Sagan (1934-1996) καταθέτει τον προβληματισμό του για τον καταστροφικό δρόμο που έχουν πάρει οι κοινωνίες του ανθρώπινου είδους με την αποθέωση της απληστίας και του χρήματος. Η αναντιστοιχία προόδου στην επιστήμη και την τεχνολογία και δημοκρατικότητας στην λήψη των αποφάσεων για την χρήση και τον έλεγχό τους από τις κοινωνίες, μας κάνει ένα παράδοξο είδος, που θα αδυνατούσε να εξηγήσει σε έναν νοήμονα εξωγήινο γιατί πήραμε αυτόν τον δρόμο. Εξαιρετικά προφητικό!

Από το κίνημα Zeitgeist, μέσω ένωσης και εικονοποίησης συνεντεύξεων.

Οδηγίες για να δείτε ελληνικούς υπότιτλους περιγράφονται εδώ.

Διάρκεια 17:40"
   
 
ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ (YOU ARE EVOLUTION)

Εικονοποίηση του πανανθρώπινου λόγου του Τσάρλυ Τσάπλιν από την ταινία του "Ο Μεγάλος Δικτάτορας" (παρουσιάστηκε το 1940), με βίντεο και φωτογραφίες της εποχής μας. Το βίντεο ξεκινά με την φράση του Κρισναμούρτι: "Δεν είναι σημάδι καλής νοητικής υγείας να είσαι προσαρμοσμένος σε μία άρρωστη κοινωνία".

Από τον Mr. Mondialisation (κύριος Παγκοσμιοποίηση)

Οδηγίες για να δείτε ελληνικούς υπότιτλους περιγράφονται εδώ.

Διάρκεια 4:26"
   


Εάν τα βίντεο δεν λειτουργούν στον παραπάνω σύνδεσμο, κάντε κλικ εδώ
 
ΤΑ ΚΗΤΩΔΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (WHALES OF THE MEDITERRANEAN SEA)

Σειρά από 5 πολύ κατατοπιστικά ντοκιμαντέρ για τα κητώδη, τις απειλές και τους τρόπους προστασίας τους στην Μεσόγειο. Στην σειρά πήρε μέρος και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Από την EarthOCEAN (Chris Johnson, Genevieve Johnson)

  1) Μεσόγειος: Η θάλασσα στην μέση της γης (9:46")
  2) Φυσητήρες της Ελλάδας: Ζωή στα χαρακώματα (17:32")
  3) Μια ύποπτη υπόθεση: Παράνομα παρασυρόμενα αφρόδιχτα (13:52")
  4) Τα δελφίνια εξαφανίζνονται (17:27")
  5) Θαλάσσια καταφύγια: Είναι οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές
  για τα κητώδη η λύση; (15:34")

   
 
ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΦΥΣΗΤΗΡΑ (SONG OF THE SPINDLE)

Ένα διασκεδαστικό βίντεο κινουμένων σχεδίων, που παρουσιάζει τα επιχειρήματα που ανταλλάσσουν ένας ανθρώπος και ένας φυσητήρας σχετικά με το ποιος είναι πιο σοφός! Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη ελληνικοί υπότιτλοι   :-(

Από τον Drew Christie

Διάρκεια 4:04"
     

 
NINA SALEROSA (ΥΠΝΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ)

Αν και είμαστε κάθετα αντίθετοι με το τάισμα, την φυσική επαφή την εκπαίδευση και την υποταγή ελεύθερων άγριων ζώων (γιατί δεν αποτελούν οικόσιτα και η επαφή μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα από αλλαγή συμπεριφοράς έως μόλυνση με ιούς), προτείνουμε αυτό το βίντεο γιατί η ομορφιά του είναι μαγευτική και μπορεί να συμβάλει στο να ανατραπεί η εικόνα των ανθρώπων για τους καρχαρίες, που ενώ τους εξαφανίζουν και βασανίζουν με φριχτούς τρόπους, τους θεωρούν ως τέρατα αγριότητας. Με λίγα λόγια, ενώ είμαστε θύτες παριστάνουμε τα θύματα και κάνουμε το αντίστροφο για τους καρχαρίες.

Η δύτης που κάνει την επαφή ισχυρίζεται ότι είναι επιλογή του καρχαρία αν θα αφεθεί στην επαφή και τον "υπνοτισμό" ή όχι.


Το φαινόμενο του "υπνωτισμού των καρχαριών" ονομάζεται "τονική ακινησία" και οφείλεται στην υπερδιέγερση των ηλεκτρο-υποδοχέων αισθητηρίων οργάνων στο ρύγχος τους μέσω της διαρκούς επαφής με αυτές. Υποθέτουμε ότι αυτό προκαλεί ένα μπλοκάρισμα των αισθήσεων.

Διάρκεια 3:48"
   

 
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΦΤΩΧΟΙ ΛΑΟΙ

Συνιστούμε να δείτε ή δείξετε αυτό το βίντεο αφού έχετε δει το "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ" (πρώτο στις προτάσεις μας), ώστε να γίνουν αντιληπτά όσα περιγράφει, με τα παραδείγματα από την Αφρική.

Συγκλονιστικά αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την προέλευση αγαθών που απολαμβάνουμε στον δυτικό κόσμο, όπως μια σοκολάτα, ένα τριαντάφυλλο, μια πέρκα ή το κινητό μας τηλέφωνο. Για να παραχθούν έχει καταστραφή το περιβάλλον αφρικανικών χωρών, ενώ έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση, την πείνα, την σκλαβιά και τους πολέμους εκατομμύρια κατοίκων τους. Με αφήγηση στα ελληνικά.

Δημιουργός άγνωστος. Προβλήθηκε στις αρχές 2012 στο ΚΡΗΤΗ TV - Εκπομπή "Δεύτερη Ματιά".

Διάρκεια 11:19"