Μπορείτε και εσείς να συμβάλετε
στο έργο της προστασίας και καταγραφής των κητωδών της Ελλάδας!

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος,
τηλεφωνικά ή με φωνητικό μήνυμα στο 210-8960108, ή μέσω e-mail στο pelagos.info@otenet.gr,
ή συμπληρώστε τώρα την σελίδα απευθείας αναφοράς




Ακολουθούν οδηγίες για την καταγραφή και αναφορά παρατηρήσεων κητωδών


ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΚΗΤΩΔΩΝ

1) Παίρνουμε όσο περισσότερες και καλύτερες φωτογραφίες μπορούμε, ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του είδους δελφινιού ή μεγάλου κητώδους από ειδικούς επιστήμονες. Πιθανόν να έχετε ήδη τέτοιες φωτογραφίες από προηγούμενες συναντήσεις σας με δελφίνια ή άλλα κητώδη και να μην γνωρίζετε την μεγάλη επιστημονική αξία που θα αποκτήσουν στα χέρια των ειδικών επιστημόνων!

2) Αν δούμε φυσητήρα(ες) προσπαθούμε να φωτογραφήσουμε τη δεξιά και την αριστερή πλευρά του ραχιαίου πτερυγίου του(ς) και μετά να κρατηθούμε σε απόσταση πίσω του(ς), ώστε να φωτογραφίσουμε την ουρά του(ς) όταν την βγάλει για να ξεκινήσει μια βαθιά κατάδυση. Έτσι το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος ίσως αναγνωρίσει το συγκεκριμένο άτομο (που έχει όνομα στον κατάλογο φωτοταυτοποίησης που διατηρούμε) και μπορέσει να σας πει που και πότε έχει ξαναπαρατηρηθεί.

3) Αν μπορούμε, παίρνουμε και video, ωστόσο προτεραιότητα δίνουμε στις φωτογραφίες γιατί έχουν υψηλότερη ανάλυση και ευκρίνεια.

4) Σημειώνουμε την ημέρα και την ώρα της παρατήρησης.

5) Σημειώνουμε την ακριβή θέση της παρατήρησής μας (δηλαδή το στίγμα, ή έστω την απόσταση από τη στεριά της εκκίνησης και του προορισμού μας, ή τον χρόνο και την ταχύτητα του σκάφους μας, ή την περίπου θέση μας πάνω σε ένα χάρτη ή στο Google Earth).

6) Στέλνουμε όλα τα παραπάνω στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος μέσω της ειδικής σελίδας απευθείας αναφοράς, ή μέσω e-mail στο pelagos.info@otenet.gr, ή ερχόμαστε σε επαφή τηλεφωνικά, ή αφήνουμε φωνητικό μήνυμα στο 210-8960108.


ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΝΕΚΡΩΝ - ΕΚΒΡΑΣΜΕΝΩΝ ΚΗΤΩΔΩΝ

1) Παίρνουμε όσο περισσότερες και καλύτερες φωτογραφίες μπορούμε, ώστε να υπάρχουν ως ντοκουμέντα ακόμη κι αν το σώμα του ζώου χαθεί, παρασυρθεί ή καταστραφεί. Φωτογραφίζουμε κυρίως το κεφάλι από κοντά ώστε να φαίνεται ολόκληρο συμπεριλαμβανομένου του ματιού και με το στόμα ανοικτό ώστε να φαίνονται τα δόντια (ή οι θέσεις των δοντιών, αν αυτά έχουν πέσει). Επίσης φωτογραφίζουμε από διάφορες γωνίες την πλευρική περιοχή του ζώου (όπου ίσως φαίνονται χρωματισμοί) και την κοιλιακή ώστε να φαίνεται η γεννητική του σχισμή.

2) Προσπαθούμε να μετρήσουμε το ολικό του μήκους με μια τεντωμένη μετροταινία παράλληλα με το ζώο, από την άκρη του ρύγχους μέχρι την εγκοπή που υπάρχει στο μέσο της ουράς, και όχι μέχρι το τέλος της ουράς. Αν δεν έχουμε μετροταινία, χρησιμοποιούνε ένα σκοινάκι και μετράμε το σκοινάκι όταν επιστρέψουμε στην βάση μας (ή έστω με πόδια).

3) Ειδοποιούμε άμεσα το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος τηλεφωνικά ή αφήνουμε φωνητικό μήνυμα στο 210-8960108, ώστε αν χρειαστεί, να φροντίσει να πάρει τα απαραίτητα δείγματα από το νεκρό κητώδες.

4) Εφόσον μπορούμε, συμπληρώνουμε την ειδική σελίδα απευθείας αναφοράς, ή συμπληρώνουμε το σχετικό έντυπο (κατεβάστε το αρχείο) και το στέλνουμε ηλεκτρονικά στο pelagos.info@otenet.gr