Στις σελίδες του διαδικτυακού χώρου του Ινστιτούτου θα βρείτε υλικό τόσο για την μετάδοση εξειδικευμένης γνώσης σχετικά με τα κητώδη (π.χ. πως αναγνωρίζουμε τα είδη των δελφινιών ή ποια είδη κητωδών ζουν στις ελληνικές θάλασσες), όσο και υλικό χρήσιμο για την απόκτηση γενικότερης (και πολυπόθητης...) παιδείας από τους νέους ανθρώπους. Θεωρώντας ότι η δεύτερη είναι πολύ πιο σημαντική από την πρώτη, προτείνουμε πρώτα από όλα να επισκεφθείτε την σελίδα μας "Μας αρέσουν και προτείνουμε..." Εκεί θα βρείτε σύντομα και περιεκτικά βίντεο και ντοκιμαντέρ που έχουμε επιλέξει, με διπλό σκοπό: 1) Την απόκτηση μιας γεύσης της ομορφιάς του κόσμου μας μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, μηνύματα και γνώση, 2) Τον σχηματισμό μιας σφαιρικής αντίληψης και τον ουσιαστικό προβληματισμό σχετικά με ερωτήματα όπως: Σε ποιο κόσμο ζω; Τι φταίει και καταστρέφουμε το περιβάλλον μας; Ποιος είναι ο δικός μου ρόλος ως άνθρωπος, ενεργός πολίτης, κάτοικος της μοναδικής μας γης και τι θετικό μπορώ να κάνω για να σταματήσει ο κατήφορος; Αφού πάρετε μια γεύση από το προτεινόμενο υλικό και αποφασίσετε τι και με ποια σειρά θα προβάλετε, το καλύτερο είναι να αφήσετε τους νέους ανθρώπους να προβληματιστούν και να πουν την γνώμη τους. Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να δώσουν πολλά ερεθίσματα για γόνιμες συζητήσεις μαζί τους και μεταξύ τους.


 
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ 4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ

Λεπτομερής φωτογραφική παρουσίαση των εξωτερικών μορφολογικών διαφορών μεταξύ των 4 ειδών δελφινιών, που έχουν μόνιμους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσες, με σκοπό την δυνατότητα αναγνώρισής τους σε συνάντηση στο φυσικό τους περιβάλλον. Το φυλλάδιο παράχθηκε για τα δελφίνια του Κορινθιακού κόλπου (όπου συνυπάρχουν και τα 4 είδη δελφινιών), αλλά όσα περιγράφει ισχύουν για το σύνολο των ελληνικών θαλασσών.

Παραγωγή: Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος (2008)

Φυλλάδιο (τρίπτυχο, δισέλιδο Α4, μορφή pdf)
     
 
ΤΑ 9 ΕΙΔΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Φωτογραφική παρουσίαση των 8 ειδών κητωδών και του ενός είδους φώκιας, που έχουν μόνιμους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσες, μαζί με σχόλια για την οικολογική σημασία τους και τους κινδύνους που τα απειλούν. Την επιστημονική επιμέλεια έκανε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Παραγωγή: Πρόγραμμα ΘΑΛΑΣΣΑ (2012)

Φυλλάδιο (τρίπτυχο, δισέλιδο Α4, μορφή pdf)
     
 
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 14 ΕΙΔΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εγχειρίδιο με αναλυτική παρουσίαση των 14 ειδών θαλασσίων θηλαστικών (13 κητώδη + φώκια) που έχουν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες. Εκτός από τα είδη παρουσιάζονται κεφάλαια σχετικά με την εξέλιξη των κητωδών, την οικολογική σημασία των θαλάσσιων θηλαστικών για το θαλάσσιο περιβάλλον, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, την κατάσταση προστασίας τους και την σχετική νομοθεσία και τέλος τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την προστασία τους. Την επιστημονική επιμέλεια έκανε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Παραγωγή: Πρόγραμμα ΘΑΛΑΣΣΑ (2012)

Βιβλιαράκι (66 σελίδες, μορφή pdf)
     
 
ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ: ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ

Δεκάλεπτη παρουσίαση με δραματικά παραδείγματα από τις Ελληνικές θάλασσες, για το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αλόγιστη παραγωγή και χρήση της πλαστικής σακκούλας αλλά και άλλων πλαστικών απορριμάτων του "πολιτισμού" μας στα κητώδη. Το πλαστικό που από τα χέρια μας φεύγει προς το θαλάσσιο περιβάλλον, καταλήγει συχνά στα στομάχια των φυσητήρων και των δελφινιών και τα σκοτώνει.

Παραγωγή: Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος (2016)

Παρουσίαση PowerPoint με αυτόματη διήγηση (μορφή ppsx)

   
 
ΚΗΤΩΔΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενική εισαγωγή στο θέμα και συνοπτική-δειγματοληπτική παρουσίαση της εμφάνισης διαφορετικών ειδών κητωδών σε αρχαιοελληνικές αναπαραστάσεις, ιστορικές και μυθολογικές. Σχετικά με τα κητώδη και την αρχαιοελληνική μυθολογία δείτε επίσης την σελίδα σχετικά με την Νηρηίδα.

Παραγωγή: Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος (2012)

Διαδικτυακή σελίδα (μορφή html)
     


Εάν τα βίντεο δεν λειτουργούν στον παραπάνω σύνδεσμο, κάντε κλικ εδώ
 
ΤΑ ΚΗΤΩΔΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (WHALES OF THE MEDITERRANEAN SEA)

Σειρά από 5 πολύ κατατοπιστικά ντοκιμαντέρ για τα κητώδη, τις απειλές και τους τρόπους προστασίας τους στην Μεσόγειο. Στην σειρά πήρε μέρος και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος με ποικίλους τρόπους.

Από την EarthOCEAN 2007 (Chris Johnson, Genevieve Johnson)

  1) Μεσόγειος: Η θάλασσα στην μέση της γης (9:46")
  2) Φυσητήρες της Ελλάδας: Ζωή στα χαρακώματα (17:32")
  3) Μια ύποπτη υπόθεση: Παράνομα παρασυρόμενα αφρόδιχτα (13:52")
  4) Τα δελφίνια εξαφανίζονται (17:27")
  5) Θαλάσσια καταφύγια: Είναι οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές
  για τα κητώδη η λύση; (15:34")


Ντοκιμαντέρ (ορατά σε υπολογιστή, κατεβαίνουν σε μορφή mov podcast)
     
 
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ: ΟΙ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ του προγράμματος Θάλασσα - Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε, με πληροφορίες για όλα τα είδη των κητωδών και φώκιας που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, καθώς και για τις ευρύτερες οικολογικές έννοιες του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για τους κινδύνους που απειλούν τα θαλάσσια θηλαστικά και τους τρόπους για να τα προστατέψουμε. Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο σε 4 μέρη.

Σκηνοθεσία: Μάνος Γαστεράτος
Παραγωγή: Πρόγραμμα ΘΑΛΑΣΣΑ (2012)

Ντοκιμαντέρ - Διάρκεια 31:55"
     
 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ

Ένας χρήσιμος οδηγός, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας "Θάλλασσα", για το τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε κάποιο μικρό ή μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό με σκάφος. Είναι καλύτερα να είμαστε όλοι ενημερωμένοι!

Γραφικά: Βασίλης Κοκκινίδης, WWF Ελλάς, Πρόγραμμα ΘΑΛΑΣΣΑ (2012)

Βίντεο - Διάρκεια 1:37"
   
 
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Οι νεαροί φίλοι των δελφινιών θα έχουν την χαρά να ανακαλύψουν αυτά τα χαρισματικά ζώα, αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν την επιβίωσή τους μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Giovanni Bearzi. Το βιβλιαράκι μετέφρασαν και επιμελήθηκαν στα ελληνικά μέλη του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Έκδοση του Giovanni Bearzi (2006)

Βιβλιαράκι (32 σελίδες, μορφή pdf)
     
 
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Ένα πολύγλωσσο εκπαιδευτικό βιβλιαράκι της UNEP με αφορμή το έτος του δελφινιού (2007). Το βιβλιαράκι μετέφρασαν και επιμελήθηκαν στα ελληνικά μέλη του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στα σχολεία, όσο και από όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα και έχουν ακόμη την τύχη να ζουν κοντά σε θάλασσες όπου ζουν δελφίνια.

Έκδοση των διεθνών οργανώσεων: UNEP, CMS, WDCS (2007)

Βιβλιαράκι (24 σελίδες, μορφή pdf)
     
 
ΘΑΛΑΣΣΑ - ΜΑΘΕ, ΔΡΑΣΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τα θαλάσσια θηλαστικά των ελληνικών θαλασσών. Το πρόγραμμα διαθέτει δύο διαδικτυακούς τόπους (βλέπε και παρακάτω), εκπαιδευτικό υλικό, περιοδικό, φυλλάδια, αφίσσες, εγχειρίδιο, ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικό βαλιτσάκι για σχολεία. Υλοποιείται από το WWF Ελλάς και την MOm, με την συμμετοχή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και του Tethys Reserach Institute. Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος συμμείχε στην επιστημονική επιμέλεια όλου του υλικού και του ντοκιμαντέρ για τα κητώδη, καθώς και με παροχή δεδομένων, γνώσεων για τα κητώδη, φωτογραφικού, ακουστικού και βιντεοσκοπημένου υλικού.

Παραγωγή: Πρόγραμμα ΘΑΛΑΣΣΑ (2012)

Διαδικτυακός τόπος του προγράμματος: http://www.thalassaproject.mom.gr

Διαδικτυακός τόπος - Πρόγραμμα
     
 
ΘΑΛΑΣΣAΠΑΙΔΕΙΑ - THALASSAPEDIA

Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος "Θάλασσα - Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε" για να γνωριστούμε λίγο καλύτερα με τα 14 είδη θαλασσίων θηλαστικών των ελληνικών θαλασσών. Απευθύνεται κυρίως στους νέους και τις νέες και σε όσους είναι κοντά τους, όπως εκπαιδευτικούς και γονείς.

Παραγωγή: Πρόγραμμα ΘΑΛΑΣΣΑ (2012)

Ο διαδικτυακός τόπος της εγκυκλοπαίδειας: http://www.thalassapedia.gr

Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια
   
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΑΛΙΤΣΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Εκπαιδευτικό πακέτο του προγράμματος Θάλασσα, με στόχο τις νεαρές ηλικίες και σκοπό να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για τα θαλάσσια θηλαστικά των ελληνικών θαλασσών. Περιέχει ομαδικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες, καθώς και βιβλίο οδηγό για τους εκπαιδευτικούς, βιβλίο με δραστηριότητες και φύλλα εργασίας για την τάξη, τρία παζλ, ένα CD με φωτογραφίες, ένα CD με ήχους της θάλασσας. Το πακέτο-βαλιτσάκι είναι δανειστικό και μπορεί να παραμείνει έως 3 εβδομάδες σε κάθε σχολείο.

Παραγωγή: MOm, Πρόγραμμα ΘΑΛΑΣΣΑ (2012)

Βαλιτσάκι (σύνδεσμος για σχετικές πληροφορίες, μορφή html)