Άρθρο στο TIME
Μετάφραση:
ΥΠΟΠΤΟΙ ΗΧΟΙ: Μπορούν τα στρατιωτικά σόναρ να προκαλέσουν τον αποπροσανατολισμό και τον θάνατο θαλάσσιων θηλαστικών;
Κητώδη γεμάτα μυστήριο
Για καιρό αποτελούσε πηγή απορίας για τους θαλάσσιους επιστήμονες: Γιατί 12 Ζιφιοί (κητώδη μήκους περίπου 5 μέτρων) εκβράστηκαν και πέθαναν κατα μήκος 38 χιλιομέτρων ακτής της νοτιοδυτικής ακτής της Ελλάδας, μέσα σε δύο ημέρες τον Μάιο του 1996? Ο Αλέξανδρος Φραντζής, ωκεανογράφος στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στην Αθήνα, προβληματίστηκε σχετικά με το φαινόμενο αυτό για πάνω από ένα χρόνο, μέχρι που έπεσε επάνω σε αυτό που πιστεύει ότι ήταν η αιτία: την περίοδο του εκβρασμού, το ερευνητικό σκάφος του ΝΑΤΟ με όνομα Alliance διενεργούσε δοκιμές Ενεργών Σόναρ Χαμηλής Συχνότητας (LFAS), σύστημα που μπορεί να ανιχνεύσει υποβρύχια εκπέμποντας υποβρύχια ηχητικά κύματα.
Δεδομένου ότι τα θηλαστικά χρησιμοποιούν την ακοή τους για να καθορίζουν την πορεία τους στην θάλασσα, ο Φραντζής ισχυρίζεται ότι ο ισχυρός θόρυβος από τα σόναρ μπορεί να προκαλέσει τον αποπροσανατολισμό και εκβρασμό των ζώων στην ακτή.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greanpeace πιστεύουν ότι ο επιστήμονας έχει δίκαιο. Σε απάντηση στις διαμαρτυρίες τους, το ΝΑΤΟ συγκέντρωσε ειδικούς επιστήμονες στην Ιταλία τον περασμένο μήνα, για να εξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των Ενεργών Σόναρ Χαμηλής Συχνότητας. Ο ολανδός Win Verboom, που προήδρευσε της συνάντησης, είπε ότι η αναφορά που συντάχθηκε και που σύντομα θα δοθεί στην δημοσιότητα, θα αναφέρει ότι η θεωρία ότι το σόναρ σκοτώνει τα κητώδη είναι "πιθανή αλλά όχι αποδεδειγμένη". Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να προστατεύσει την θαλάσσια ζωή αναπτύσσοντας οδηγίες για το πως θα βομβαρδίζει την θάλασσα με ήχους.