Research program "Cetofauna of Greece"
Αντικείμενο αυτού του προγράμματος είναι η καταγραφή όλων των ειδών κητωδών, που ζουν στις Ελληνικές θάλασσες, η μελέτη της γεωγραφικής τους εξάπλωσης και η γενική εκτίμηση αλλά και διαρκής παρακολούθηση της σχετικής αφθονίας και της κατάστασης των πληθυσμών τους. Για τον σκοπό αυτό με την βοήθεια των λιμενικών αρχών συλλέγονται δεδομένα από όλα τα κητώδη που εκβράζονται νεκρά στις ακτές (δείτε σχετικό βίντεο νεκροψίας και έντυπο αναφοράς). Παράλληλα όμως, μέσω των αποστολών του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος αλλά και περιστασιακών εθελοντικών αναφορών από πολίτες, συλλέγονται παρατηρήσεις από ζωντανά κητώδη για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες (δείτε πως μπορείτε να συμβάλετε).

Στην πρώτη φάση του προγράμματος αυτού, που έχει ολοκληρωθεί, συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα όλα τα υπάρχοντα στοιχεία από το 1840 έως σήμερα (από επιστημονικές έρευνες, αναφορές εκβρασμών από τις λιμενικές αρχές ή μεμονωμένα άτομα, περιστασιακές παρατηρήσεις, δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις), αρχειοθετήθηκαν και αναλύθηκαν. Η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε, ξεπέρασε κατά πολύ τις 1000 έγκυρες καταχωρήσεις. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν στο 15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κητολογίας στη Ρώμη το Μάιο του 2001. Παράλληλα, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) δημοσιεύθηκαν το 2003 σε ειδκή έκδοση των Επιστημονικών Μονογραφιών του κέντρου, που είναι διαθέσιμη από το ΕΛΚΕΘΕ.

Σήμερα ή βάση δεδομένων ξεπερνά τις 4000 παρατηρήσεις στις ελληνικές θάλασσες και αποτελεί ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο για την παρακολούθηση των κητωδών στην χώρα μας και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Σκοπός του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος είναι να την κάνει προσβάσιμη και ανοικτή στο διαδίκτυο, μόλις θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα μέσα και τους πόρους για το έργο αυτό.