Εάν το βίντεο δεν λειτουργεί στον παραπάνω σύνδεσμο,
κάντε κλικ εδώ
 
ΦΥΣΗΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:
ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ


Σύντομο και περιεκτικό ντοκιμαντέρ, που περιγράφει καλά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται στο πεδίο η έρευνα για τους φυσητήρες στις ελληνικές θάλασσες. Παράλληλα παρουσιάζει πολύ παραστατικά πολλά στοιχεία της ζωής και της βιολογίας τους (ηχο-εντοπιστικό σύστημα, επικοινωνία, κοινωνικές ομάδες, καταδύσεις κλπ.) καθώς και τους κινδύνους που απειλούν τον μικρό πληθυσμό τους.

Παραγωγή: EarthOCEAN 2007 (Chris Johnson, Genevieve Johnson)

Διάρκεια: 17:32"
     
 
1ο μέρος 9:35"     2ο μέρος 9:34"     3ο μέρος 12:18"
 
ΦΥΣΗΤΗΡΑΣ:
Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ


Το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ για τους φυσητήρες των ελληνικών θαλασσών, με πανέμορφα υποβρύχια πλάνα. Αποτελεί καρπό της συνάντησης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος. Καλύπτει τα περισσότερα θέματα της βιολογίας των φυσητήρων, τον τρόπο μελέτης τους στο ανοιχτό πέλαγος και τέλος τις διαδικασίες και τους στόχους του ερευνητικού προγράμματος για την προστασία του πληθυσμού τους.

Παραγωγή: Olyvon, ΣΚΑΙ TV, CYTA 2011

Συνολική διάρκεια: 31:27"
     
 
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΥΣΗΤΗΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Στο βίντεο εξηγείται με συντομία γιατί το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα είναι το σημαντικότερο του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και παρουσιάζονται οι επιστημονικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται και τα αποτελέσματα των ερευνών. Τέλος αναλύονται τόσο οι ερευνητικοί στόχοι του προγράμματος όσο και οι περιβαλλοντικοί στόχοι για την προστασία του πληθυσμού των φυσητήρων.

Παραγωγή: Olyvon, ΣΚΑΙ TV, CYTA 2011

Διάρκεια: 3:58"
     
 
Επιπλέον πλάνα/θέματα από το ΦΥΣΗΤΗΡΑΣ:
Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ


Ολιγόλεπτο βίντεο σχετικά με την όραση των φυσητήρων και κυρίως σχετικά με την ακοή τους και τον τρόπο με τον οποίο η ηχορύπανση από τα πλοία εξοντώνει τον πληθυσμό τους, μέσω της κώφωσης των φυσητήρων και της αύξησης του αριθμού των μοιραίων συγκρούσεων με αυτά.

Παραγωγή: Olyvon, ΣΚΑΙ TV, CYTA 2011

Διάρκεια: 3:42"
     
 
Επιπλέον πλάνα/θέματα από το ΦΥΣΗΤΗΡΑΣ:
Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ


Επιπλέον όμορφα υποβρύχια πλάνα από κοινωνικές ομάδες φυσητήρων σε στιγμές κοινωνικής συνεύρεσης.

Παραγωγή: Olyvon, ΣΚΑΙ TV, CYTA 2011

Διάρκεια: 2:51"
     
 
1ο μέρος 10:53"     2ο μέρος 10:16"     3ο μέρος 8:58"
 
ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με αφορμή παρατηρήσεις δελφινιών στη διάρκεια μιας αποστολής με το ερευνητικό σκάφος "ΝΗΡΗΙΣ" στο Ιόνιο Πέλαγος, περιγράφονται στοιχεία της συμπεριφοράς των διαφορετικών ειδών δελφινιών. Σε μια δεύτερη αποστολή με το μεγάλο ερευνητικό σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Ωκεανογραφικό Σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» στο Πάρκο των Β. Σποράδων, επιστήμονες συναντούν τα σπάνια πια «κοινά δελφίνια» και την μεσογειακή φώκια και συζητούν για τα προβλήματα προστασίας τους.

Παραγωγή: Olyvon, ΣΚΑΙ TV, CYTA 2011

Συνολική διάρκεια: 30:07"
     
 
ΤΑ 4 ΕΙΔΗ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ

Συνέντευξη που στο πρώτο μέρος της περιγράφει τα 4 είδη δελφινιών με μόνιμους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσες (και στο Θαλάσσιο Πάρκο Β. Σποράδων), τις οικολογικές και τροφικές του συνήθειες. Στο δεύτερο μέρος εξηγεί γιατί ένα είδος δελφινιού, το κοινό δελφίνι (κατ' όνομα), έγινε πια σπάνιο, λόγω της υπεραλίευσης και της εξάντλησης της τροφής του από τον άνθρωπο.

Παραγωγή: Olyvon, ΣΚΑΙ TV, CYTA 2011

Διάρκεια 6:36"
     
 
ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ολοκληρωμένη θεώρηση προβλημάτων εξαφάνισης ειδών (και ειδικά του κοινού δελφινιού) και λύσης τους. Περιγράφεται το πρόβλημα της υπεραλίευσης και τρόποι προστασίας των δελφινιών, που θα έφερναν σημαντικά οφέλη σε τοπικές κοινωνίες. Τονίζεται η σημασία της επιστημονικής έρευνας (που παραβλέπεται στην χώρα μας), ως μόνο μέσο για την διαμόρφωση τεκμηριωμένων λύσεων προστασίας, που μόνο η πίεση της κοινωνίας προς τις κυβερνήσεις μπορεί να τις κάνει πράξη.

Παραγωγή: Olyvon, ΣΚΑΙ TV, CYTA 2011

Διάρκεια 8:07"
   

 
ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΦΥΣΗΤΗΡΙΝΑΣ

Βίντεο με σκληρές εικόνες από μια από τις νεκροψίες, που κάνει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος ανά την Ελλάδα, σε εκβρασμένα κητώδη. Τα νεκρά κητώδη είναι "επιστημονικοί θησαυροί" γιατί παρέχουν γνώσεις και πληροφορίες πολύ σημαντικές για την προστασία των ζώων αυτών, που δεν μπορούν να συλλεχθούν με άλλο τρόπο εκτός από τις νεκροψίες. Σκοπός των νεκροψιών είναι διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου, που αποτελούν δυνητικές απειλές για το είδος, και να συλλεγούν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή (στομαχικό περιεχόμενο), τη βιολογία (ανάπτυξη-ηλικία), τη γενετική και τη μορφολογία (σκελετικά υπολείματα) των κητωδών. Οι νεκροψίες πέρα από δυσάρεστες είναι και πολύ δύσκολες ως έργο, ειδικά στα μεγάλα κητώδη. Η συγκεκριμένη φυσητηρίνα στο βίντεο, με μήκος περίπου 8 μέτρα, πέθανε λόγω εμπλοκής της σε σκοινί παραγαδιών στα ανοιχτά της Κρήτης. Όμως στο στομάχι της βρήκαμε και μια μεγάλη πλαστική σακούλα, που έφυγε από κάποιο ανθρώπινο χέρι... Οι πλαστικές σακούλες στα στομάχια δελφινιών και φυσητήρων είναι πια συχνό φαινόμενο και κάποιες φορές τα οδηγούν στον θάνατο (φράξιμο στομαχίου και ασιτία), που συνοδεύεται από φριχτούς πόνους.

Παραγωγή: Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος 2011

Κάμερα-μοντάζ: Ναταλία Τσουκαλά

Διάρκεια 8.39"